Autismul

Autismul este o tulburare severă de dezvoltare, de natură neurobiologică. Ea apare fie la naştere, fie la varsta de 18 luni – 3 ani a copilului.

Statisticile internationale realizate începand cu anii ‘90 relevă o incindenţă alarmantă a tulburărilor din spectrul autismului: 1 la 166 de copii – potrivit Congresului European de Neuropsihiatrie de la Barcelona sau chiar de 1 la 150, potrivit Centers for Disease Control, Atlanta, fiind o afecţiune mai des întalnită decat cancerul, diabetul, SIDA, sindromul Down s.a. Copiii cu TSA (Tulburari din Spectrul Autist) manifestă deficienţe de socializare, de comunicare verbală sau nonverbală şi comportamente repetitive şi stereotipe. Fiecare dintre aceste simptome se manifestă în grade şi prin comportamente diferite la fiecare copil/persoană cu autism.
În ceea ce priveşte cauza apariţiei autismului, pînă în prezent nu s-a descoperit o cauză specifică.

Posibile semne ale autismului sunt cand un copil:
· nu spune niciun cuvant pana la varsta de 16 luni
· nu arată cu degetul pana la varsta de 18 luni
· nu combină 2 cuvinte pană la varsta de 2 ani
· nu raspunde la nume
· îşi pierde limbajul sau abilitaţile sociale
· are contact vizual redus
· nu ştie să se joace cu jucăriile
· aliniază de o manieră obsesivă jucăriile sau alte obiecte
· se ataşează de o jucărie sau obiect anume
· are activităţi repetitive/stereotipe (deschiderea şi închiderea repetată a uşilor, învartitul în jurul propriei axe, fluturarea şi privitul mainilor etc.)
· poate sa nu zambeasca
· nu raspunde la stimuli auditivi
Fiecare copil cu autism poate avea o combinaţie specifică de comportamente, chiar dacă gradul de afecţiune este acelaşi. Este important ca parintele, imediat ce observă ca este ceva în neregulă, să consulte un specialist (neuropsihiatru sau psiholog specializat în tulburări de dezvoltare) pentru ca, dacă suspiciunea de TSA se confirmă, intervenţia trebuie făcută imediat.

Leave a Reply